Zorg/ethiek
Ethiek/zorg
Zorgen is intrinsiek ethisch geladen. Met zorgen wil je het goede doen voor iemand anders. Of het nu dragen, geven, zorgen voor of verzorgen is, ons moreel kompas raakt er regelmatig het noorden in kwijt.
Het huidige zorglandschap is enorm geprofessionaliseerd, ja zelfs gecommercialiseerd en dat brengt onvermijdelijk moeilijke kwesties met zich mee. Morele vragen komen voort uit de ervaring dat waarden in de clinch gaan. Er wringt iets, iets tussen wat ik wil doen en wat moet of kan ik doen.
Kwaliteit van zorg is onlosmakelijk verbonden met het kijken naar de ethische aspecten ervan. De kernvraag 'wat is goede zorg?' heeft vele gezichten. Maar herkennen we die nog? Hoe dan? Waaraan? Van waaruit handel je? Waarom doe je wat je doet?..
Kwaliteit van zorg is maar mogelijk door aandacht voor morele vragen. Dat maakt ze dus meer dan het overdenken waard. DiepZINduiken biedt mogelijkheden om doorleefd aan ethiek te doen binnen organisaties.
Morele vraagstukken kunnen op verschillende niveaus spelen. Zowel voor directieteams en beleidsmakers als zorgprofessionals op de werkvloer.
Op vlak van bestuur en beleid kan dit bijvoorbeeld gaan over:
- ‘Betrokkenheid’, ‘Empathie’, ‘Zelfredzaamheid’, ‘Solidariteit’, ‘Autonomie’, ... Staan ze mooi op de website of willen we als bestuur onderzoeken waar onze missie en visie-waarden écht voor staan?
- Kunnen we leren uit incidenten?
- Hoe staan we als organisatie tegenover thema’s als vrijheidsbeperking, inspraak, seksualiteit, loyaliteit, ...
Vragen vanuit zorgpraktijk zijn bijvoorbeeld:
- Een bewoner is de laatste tijd bijzonder agressief wanneer hij wordt gewassen.
- Ik heb als verpleegkundige niet de indruk dat de familie het beste voor heeft met de zorg van mijn patiënt.
- Mijn collega gaat vaak brutaal om met onze cliënten.
- Mijn cliënt spreekt steeds weer slecht over mijn collega.
- Bij de familie is heel wat onbegrip voor de keuzes die een patiënt maakt in zijn behandeling.