ethiekondersteuning
Ethiekondersteuning kent verschillende vormen. Moreel beraad is daar een van.
Moreel beraad is een toegankelijke methode om in groep na te denken over een morele vraag of dilemma. Die ontstaat in de eerste plaats vanuit een concrete ervaring (casus) maar kan ook thematisch zijn. Bedoeling is om tot dialoog te komen, niet in debat. Met dialoog ga je in verbinding. Door stil te staan bij je eigen overtuiging, krijg je ook meer begrip voor andere opvattingen. Het scherpt je moreel bewustzijn.
Systematisch moreel beraad versterkt de teamdynamiek en creëert een draagvlak voor beslissingen en verantwoordelijkheid. Het resulteert dus rechtstreeks in kwaliteit en professionaliteit.
Ook andere methodes kunnen op maat van de organisatie en noden worden uitgewerkt.
CONCREET
Als gespreksleider begeleid ik deelnemers doorheen alle processtappen van het moreel beraad. Men start vanuit 1 gekozen casus. De meest toegepaste methoden zijn de dilemma of socratische, afhankelijk van de casusinbreng. Implementatie van een aantal moreel beraden geeft de meeste voldoening. Een moreel beraad duurt minimaal 2 uur, het liefst in een afgesloten, rustige (vergader)ruimte. Het aantal deelnemers ligt tussen 5 en 12.
DOELGROEP
Al wie in de zorgpraktijk geconfronteerd wordt met moeilijke kwesties, heeft een uitstekend profiel als deelnemer van een moreel beraad. Als vanzelfsprekend zijn dit de verpleegkundigen, verzorgenden en artsen. Uiteraard mag (moet, als je het mij vraagt) dit perspectief verbreed worden naar ergotherapeut, directielid, psycholoog, kinesist, stafmedewerker, vrijwilliger, sociaal werker, enzovoort, enzovoort. Moreel beraden is het meest interessant met teams van verschillend pluimage.